marți, 21 aprilie 2015

Imaginea Transilvania card in 2015 - pasaportul bisericilor fortificate

La inceputul lunii aprilie am primit si acceptat cu onoare invitatia de a reprezenta imaginea "Transilvania Card" in 2015, un pasaport pentru vizitarea bisericilor fortificate din Transilvania. Efectele schimbarilor incepute in 2013 continua sa apara in viata mea, la un nivel pe care nu mi l-as fi imaginat acum doi ani, cand incepeam sa descopar placerea alergarii. Asocierea mea cu aceasta initiativa are totusi radacini mai vechi, atunci cand inca nu descoperisem alergarea, ci doar Transilvania.

Intr-un interviu acordat prietenului Traian Cristian David Matei (sau TCDM), ii spuneam acestuia ca sunt braileanca prin nastere, bucuresteanca prin domiciliu si ardeleanca cu sufletul. De asta mi-am dat seama in 2008, atunci cand am ajuns prima oara la Cluj. Oamenii erau mult mai blanzi, atat la vorba cat si la port iar locurile prezentau un farmec aparte care mi-au adus trairi memorabile. Ulterior, am vizitat si zona Brasov & Sibi, care mi-a confirmat ca ceea ce simteam pentru centrul tarii nu era ceva trecator. Ba, mai mult, incepeam sa ma simt foarte conectata cu aceste meleaguri. Cumva, cred ca totul din mine simtea ca se creaza o legatura care cu greu se va rupe. Cand scriu aceste randuri, imi trece prin cap ca decizia de a alerga se intampla tot la Sibiu, in martie 2014, deci...e dupa cum spuneam.

Prin 2011 am avut ocazia sa vizitez zona Cincsor (in apropiere de Fagaras), ocazie cu care am aflat despre un proiect intr-un domeniu necunoscut mie pana atunci - restaurarea ansamblului istoric tipic pentru fostele sate sasesti din Transilvania: scoala, parohia evanghelica si biserica saseasca. Energia locului m-a atras inca de la inceput si am revenit in zona de fiecare data cand am avut ocazia, fiind martora transformarii proiectului de la cladiri parasite la remarcabilele case de oaspeti din prezent, deja renumite printre cei avizati. Istoria Cincsorului, a locuitorilor sai si a sasilor in general, greutatile prin care au trecut de-a lungul timpului m-au impresionat iar informatiile acumulate m-au adus din ce in ce mai aproape de satul transilvanean. Am ajuns chiar pana la a-mi imagina (si lucra) la un domiciliu in zona.

Mai tarziu, in 2013, legatura mea s-a adancit dupa cum spuneam, de data aceasta prin noul mod de viata si anume alergarea. Anul urmator, la prima editie a Bike&Like m-am inscris voluntar, pe langa multi alti colegi din banca, organizatorul fiind coleg de-al nostru. Cum in weekendul respectiv eu aveam si antrenament pentru Antarctica am inceput sa intreb pe unde as putea alerga in zona, astfel incat sa le imbin pe amandoua: antrenamentul si voluntariatul. Optiunile nu erau foarte multe iar Mihai Preda, directorul NoStress, mi-a recomandat sa alerg pe traseul bisericilor fortificate, alaturi de biciclisti. Programul era urmatorul: porneam in cursa cu o ora inaintea biciclistilor, alergam pe traseul acestora, ajungeam la finalul etapei (una din bisericile fortificate din traseu), imi puneam vesta de voluntar si ii asteptam pe biciclisti sa ajunga. Cand biciclistii se odihneau, eu deja porneam in etapa urmatoare si iata cum editia a numarat aprox 300 de biciclisti + 1 alergatoare :)

Interesul pentru Transilvania, inedita alergare de la Bike&Like plus rezultatele vietii mele de sportiv amator  (dar extrem) mi-au adus provocarea de a reprezenta imaginea oficiala a Transilvania Card in 2015, actiune desfasurata de asociatia Descopera sufletul Transilvaniei si Bisericile fortificate sasesti. Mai mult, momentul sadeste semintele a ceea ce va avea loc in 8-9 august: o noua editie Bike&Like + prima din Run&Like, la care am fost invitata sa ma alatur.

Steve Jobs spunea ca intotdeauna facem conexiuni uitandu-ne in trecut si rezultatele de astazi confirma cuvintele sale. Nu-mi ramane decat sa continui actiunile incepute si sa fac cele mai bune alegeri astazi pentru a avea grija de rezultatele de maine.

Declar deschis sezonul de miscare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu