marți, 1 ianuarie 2019

365. Sau cum sa fii in 2019 mai aproape de visul tau


La ora asta, multi dintre noi am trecut de euforia petrecerii de anul nou si ne relaxam, pe acasa sau plecati in diverse locuri. Suntem usurati ca s-a terminat "anul ala naspa" si ca viitorul se asterne in fata noastra cu o gramada de posibilitati. Ne-am scris deja celebrele liste cu "ce vom face in plus" sau "ce vom elimina/diminua" in 2019 si avem incredere ca suntem de neoprit in realizarea lor. "Gata, frate, anul asta nu mai tine cu ... (fumatul, alcoolul, mancatul, shoppingul, jocurile, relatiile proaste, ...etc). Anul asta ma bag la ...(sport, slabit, economisire, grija cand aleg partenerii, ...etc)".

Toate bune si frumoase pana pe la 15 ian cand energia e max. Actiunile (in directia obiectivului) sunt mici spre deloc insa e normal sa fie asa ca doar ai muncit un an intreg, e nevoie sa te relaxezi, corect?! Da', din 20 ian, gata, ne intoarcem la treaba. Surpriza, insa, noile targeturi, sedintele de inceput de an iti mananca mult din timp si ajungem in februarie. Te gandesti la lista aia un pic incurajandu-te ca iarna-i frig si ingheata curajul dar martie va schimba totul. Si noi primavara ne indragostim, nu muncim la obiective sau ducem copiii la diverse ca ei sunt pe primul loc si nu vrem ca ei sa sufere asa cum am facut-o noi. Ajungem in plina vara cand totul e perfect pentru ...vacanta / concediu. Nici parlamentarii nu muncesc si nici prietenii cu care vroiam sa incepem treaba nu-s prin oras asa ca mai stam un pic la umbra. Toamna se culeg roadele. In agricultura. Noi ceilalti, reluam listele de inceput de an si mai taiem vreo 2-3 ca nu mai rezoneaza cu sinele nostru si incepem sa ne invinovatim pentru ce a ramas...neschimbat. Dar, noroc ca mai este o luna din an si vine 1 ian si sa se termine odata anu' ca tare a fost greu si iar am pierdut sansa sa devenim mai buni.

Si totusi, de ce nu prea ne ies obiectivele?!  Cateva semne care anunta ca iar vom bifa scuze si nu realizari la urmatorul 31/12:

* obiectivele sunt setate in 30-31 dec sau 1-3 ian - de obicei, e marketing si nu dorinta reala de schimbare. Scriem obiective ca ii auzim pe cei din jur in stanga si dreapta ca fac la fel. Obiectivele se stabilesc atunci simtim cu mintea si sufletul ca "nu mai merge asa" iar asta poate sa fie si pe 7 dec si pe 3 mar dar si pe 18 aug. Oricand simtim schimbarea, atunci e cel mai bun moment sa trecem la treaba

* amanarea obiectivului pana la primul "de luni", "din prima zi a lunii", "de la 1 ian" - tragi de timp. Te minti singur. Teama de a pierde e mai mare decat dorinta de a castiga. In comportament, asta se traduce prin "nu ma doare asa de tare" sau "imi place dar nu e nicio graba, pot incepe si mai tarziu". Peactic, ai vrea sa castigi mai mult dar disconfortul de a te pune in miscare sau in penibil (ce vor zice ceilalti) te face sa amani momentul cat poti de tare. Din nou, e despre acum. Expresia mea favorita este "Din acest moment, voi..."

* lipsa corelarii intre minte si suflet/stomac - mintea zice "da, ar fi misto" dar inima (sau stomacul) zice pas si ne inghionteste, avertizandu-ne ca nu prea e ce ne dorim. Ca si cum te duci la un interviu, iti dau oamenii aia salariul dublu fata de cat ai insa, cand iti descriu responsabilitatile iti dai seama ca nu-ti place in ruptul capului ceea ce urmeaza sa faci. Ba e plictisitor, ba nu e domeniul tau, ba nu-ti va face vreo placere sa executi lucrurile alea. Stii ca e de tine atunci cand toata fiinta ta vrea lucrul ala, te vezi in noua imagine sau cu noul lucru, iti imaginezi ca il ai deja, il mirosi, il simti, te bucuri de el deja, sarbatoresti succesul in visul tau cu cei dragi tie.

E normal sa visezi la diferite chestii si sa-ti fie teama? Da, e absolut normal. Nu stii niciodata ce te asteapta in arena, daca iese sau nu dar macar stii ca ai incercat, ai facut tot ce-a tinut de tine. Ai bifat cateva lucruri si ele vor conta la final de an.

Daca totusi, ai visul, rezonezi cu toata fiinta ta dar apelezi la cea mai utilizata scuza  pe care am intalnit-o vreodata in Romania - NU AM TIMP - ?! Ce facem atunci? Cu totii avem 24h, cea mi democratic impartita resursa tuturor. ce facem cu el? Unde se duce el cand se duce?! Cat din timp petrecem la TV? Cat stam pe facebook / alte canale de socializare? Aveti vreo aplicatie in telefon care sa masoare timpul alocat diferitelor activitati? Daca nu, incercati din cele mentionate aici.

Pentru toti cei care "nu au timp", am o veste buna. Ne putem aloca #oorapezi, doar pentru noi, pentru munci la ce vrem noi. ce facem cu ea? Citim, lucram, cercetam, vorbim cu oamenii necesari obiectivului clar. O ORA PE ZI, timp de 365 de zile. La final de an, vom avea 365 de ore in directia identitatii noastre mult visate. Si mai am o veste buna. in 2019 avem:
 - 52 de zile de luni (deci 52 de sanse sa incepem lunea)
- 12 zile de 1 (pentru cei care prefera prima zi a lunii)
- 2 zile in care 1 este si inceput de luna si inceput de saptamana. 1 aprilie si 1 iulie. Dar nu m-as baza pe 1 aprilie, totusi :)))
- 1 singura zi de 1 ianuarie (obviously)

Va declar ca orice zi poate fi o sansa. Insa, odata pierduta, nu inseamna neaparat ca mai avem restul de sanse. Inseamna ca avem mai putine zile de lucrat catre ce ne dorim. Spuneam mai sus ca timpul e democratic impartit insa e si resursa care nu se poate regenera sau inlocui. Ce e pierdut, pierdut ramane.

Toate obiectivele mele au ajuns la realizari maxime cu acest #oorapezi minim. Efort si resurse dedicate in acest sens, fie ca a fost vorba de alergare, triatlon sau educatie financiara. Asa a fost 5 ani. Si in prezent continui aceasta serie si am cateva proiecte la care aloc acest timp mai departe. Doar, am cules rezultate deja.

Scrieti-mi cum vi se pare iar daca veti considera ca va pot fi ghid in acest drum, dati-mi de stire.

Adriana,
cea care lucreaza o ora pe zi in directia obiectivelor sale






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu