Dupa euforia sarbatorilor, a cadourilor,
Asa zisul "TO DO" list sau lista rezolutiilor de final, cum e impinzita peste tot, este importanta pentru a sti care e destinatia sau calatoria in perioada urmatoare si cu cat gandirea e pe termen mai lung, cu atat mai clar va fi drumul nostru prin viata. Evident, pentru a sti unde mergi, este important sa stii unde esti in prezent, de unde pleci la drum, iar despre asta am scris aici (finalul lui 2017).
De multe ori m-am justificat cu "Nu am timp" pentru a nu incepe anumite activitati, realizand mai tarziu ca ma ascundeam in spatele acestor cuvinte de teama, de frica de esec, de penibil. In realitate, ma pierdeam in sarcini neurgente si/sau neimportante, de genul TV sau facebook, you tube (chipurile "cercetez" chestii interesante) doar doar o trece timpul mai repede. Cateodata, constientizam si ma enervam, alteori ma lovea un val de motivare care se stingea la fel de repede precum a venit, trezindu-ma dupa 4-5 zile in acelasi ritm atat de cunoscut: amanare, delasare, agende nebifate, regrete ca iar n-am facut ce mi-am propus. Se intampla tuturor, e normal sa existe si astfel de momente, important e cum le invingem. Nu exista o motivatie care sa te tina o vesnicie, cel putin nu una externa, de genul bani sau apreciere din partea celorlalti.
Singurul motor care te pune in miscare este combinatia dintre pasiunea si perseverenta, sau GRIT, dupa cum spune cercetatoarea Angela Ducksworth, in cartea cu acelasi nume. Ceva ce-ti place si care te tine suficient de entuziasmat plus staruinta / tenacitatea de a te tine de lucrul asta, indiferent ce intervine in drumul tau. Partea buna e ca toti avem domeniile noastre de interes, acele lucruri care ne tin activi, care nu ne plictisesc si care ne entuziasmeaza. Partea mai nasoala e cu nu toti stim cum e treaba cu perseverenta. Dar partea buna din aceasta parte nasoala este ca perseverenta se construieste, exact ca un muschi la sala, pas cu pas, in fiecare zi. Nu e un activ genetic, adica, ori te nasti cu ea ori nu, ci unul la care lucrezi, cu cat mai devreme cu atat mai bine.
La aceasta concluzie am ajuns si eu in ultimii patru ani, pe propria piele dar si uitandu-ma in jur la oamenii pe care ii admir, urmarindu-le comportamentele. La fel imi construiesc discutiile si cu majoritatea oamenilor pe care ii consiliez atunci cand vor o directie in viata lor, oameni care isi doresc o solutie magica (a se citi "rapida") prin care sa treaca de la o viata mediocra la una echilibrata, in care sa faca pace cu persoana lor.
De ce aceasta lunga introducere?! Pentru ca imi doresc tare mult ca din ce in ce mai multi oameni sa aiba sansa de a iesi din zona de mediocritate, de a cunoaste si alte culmi ale existentei lor, de a se bucura de oportunitatile lumii inconjuratoare, acum, mai conectata ca oricand, de a utiliza mijloacele moderne pentru a evolua, pentru a se simti impliniti, iar de aici, de a fi mai buni unii cu altii, mai echilibrati.
Agenda mea pe anii urmatori ani urmareste zona aceasta de educatie, de mediere, de predare, de a crea posibilitati de crestere si dezvoltare pentru cei din jur, in spiritul reinventarii viitorului propriu, concept initiat acum patru ani prin alergare si dezvoltat inca de atunci prin tot ce am facut. In acelasi timp, voi continua actiunile de dezvoltare personala, din absoluta necesitate de a creste personal la randu-mi. Diferenta va fi ca voi scrie mai mult despre aceste actiuni, pentru toti aceia care imi urmaresc activitatea si gasesc interesant parcursul si descoperirile mele. Asadar:
Crestere & Dezvoltare personala
* Double IronMan - oct SUA, cel mai greu concurs din viata mea si ultimul din seria de sportiv amator de anduranta, la finalul caruia sa pot spune ca am finalizat 7,6km inot + 360km bicla + 84km alergare
* Cursuri de coaching, lean management, investitii financiare (bursa)
* Lectura 50 carti - cu titluri foarte interesante pe care abia astept sa le descopar (trei finalizate deja de la inceputul anului)
* Imagine personala: cel mai important aici, un lucru amanat vreo 20 de ani - aparat dentar;
Crestere si dezvoltare a comunitatii
* Maraton la Polul Nord - ultima cursa din Grand Slam-ul alergarilor pe 7 continente + Polul Nord, o cursa pe care o voi share-ui cu toti cei interesati de realizarea unui obiectiv "extrem"
* Emisiune online de Educatie Financiara la BiziLiveTV, unde voi imparti informatii despre un aspect foarte important al vietii noastre - BANII - impreuna cu invitatii mei, specialisti in domeniu
*Pachete Program de viata echilibrata, cu elemente incercate in toti acesti ani si care au avut un randament extraordinar - pentru companii si persoane fizice
*Manager de proiecte sportive - actiuni prin care sprijin dezvoltarea miscarii in randul oamenilor obisnuiti, formarea de noi sportivi si dezvoltarea sportivilor existenti
* Program de crestere a calitatii serviciilor si produselor oferite catre clientii din Romania - unde imi pun in lucru toata experienta profesionala de banking si customer service acumulata pana in prezent
Calatoria presupune sa pun in practica lucruri pe care le-am experimentat, despre care am citit, m-am documentat, am vorbit si mi-am imaginat pana acum, dar pe care nu am avut curajul sa le duc la un nivel mai inalt, din aceleasi frici pe care le avem cu totii: Ce-o sa zica lumea?! Dar daca nu o sa mearga?! Va fi o ocazie de a experimenta intr-un alt context metoda #reinvent-your-future, o sansa de a iesi din zona de confort (din nou) si a invata lucruri noi. Toate pleaca de la ce imi place si cred ca pot sa fac si cum as putea imbina abilitatile astea (potentialul meu) cu necesitatile celor din jurul meu.
E un drum interesant, cu foarte multe provocari dar pe care prefer sa le fac publice pentru a ma asigura ca ma tin de ele si ca pun o presiune mare asupra mea. Sunt multe lucruri in care ma voi lansa pentru prima data in viata, asadar, e posibil sa ma insel ori sa esuez. Sunt convinsa ca doar asa voi invata si nu voi ajunge versiunea dec 2018 sau dec 2020 cu regrete despre ce-ar fi fost daca as fi incercat. Cu totii iubim malul cel sigur dar ramanand in acelasi teritoriu, nu vom sti ce alte continente se afla dincolo de noi.
Sa inceapa petrecerea!
Adriana, versiunea ian 2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu