luni, 12 ianuarie 2015

Cum imbunatatesc rezultatele in alergare?

Aceasta e intrebarea. A mea, pentru mine, la inceput de an. Mai ales ca urmeaza inca 13 competitii din seria 777 (7 maratoane, 7 ultra, pe toate cele 7 continente), prin urmare o foarte incarcata perioada de evenimente.

Daca la primii pasi in parc nu imi trecea prin cap vreo tehnica de alergare ci cum sa termin tura de 3 km din Tineretului fara sa ma opresc, acum incep sa ma gandesc la adaugarea unor elemente de finete (necunoscute mie) cum ar fi, absorbtia VO2max, intervale distincte de antrenament si cursa, masurat pulsul pentru a ma situa in intervalul potrivit de antrenament. Recunosc, toate mi se pareau un pic "prea mult" pentru nivelul meu de incepator amator. Timpul trece, kilometrii se aduna, satisfactiile incep sa apara si, odata cu asta, si nevoia de a evolua. De aici, fireasca intrebare

Cum imbunatatesc rezultatele in alergare?

Din categoria "How to ...(improve my running)" iata ce spun primele articole de pe google:
http://www.runnersworld.com/running-tips/three-simple-ways-to-improve-running-efficiency 
http://www.wikihow.com/Increase-Your-Running-Stamina
 http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jul/19/how-improve-run-five-quick-fixes

Desi citisem si inainte despre asta, nu am practicat constient tehnicile de masurare a capacitatii aerobe sau anaerobe. In plus, nu am un ceas (altul decat doua degete lipite de jugulara) care sa-mi masoare pulsul iar astfel sa stiu in ce zona ma aflu. Inca de anul trecut am aflat despre existenta unui test care iti ofera indicatori specifici si am decis sa il fac si eu. Asa am ajuns la Superfit, clinica oferind acum, pe langa consultanta in nutritie si antrenament (de care stiam) si un laborator pentru testarea performantelor sportive. Buuun, asa!

Cu o mare curiozitate m-am prezentat la intalnirea cu doctorul Serban Damian, avand cu mine echipamentul de alergare pregatit. Ce a iesit, explica materialul atasat, mult mai bine decat as putea face eu.

Analiza imi arata clar unde ma situez in momentul de fata, care este pragul de viteza in care as putea alerga pentru o distanta foarte lunga, cand anume se produce trecerea de la consumul de grasime la cel de carbohidrati si ce anume trebuie sa imbunatatesc in antrenamentele viitoare.

Dupa ce am terminat testarea, nu mica a fost mirarea sa-l intalnesc pe urmatorul "pacient" la testare si anume, Marius Ionescu, cunoscutul maratonist participant la campionatele mondiale. Clar, profesionistii isi incep anul in forta. Sunt curioasa ce VO2max are :)

Adriana, the running machine :)














2 comentarii: