miercuri, 10 noiembrie 2021

Consultant, psiholog sau coach? Care e mai bun?

 


De cand dezvoltarea personala a devenit atat de cautata si de accesibila, multi dintre noi avem acum cunostinte si notiuni la care nici nu visam in urma cu 10 ani. Ne-am lasat curiozitatea sa exploreze domenii ale trupului si sufletului astfel incat sa ne raspundem la intrebarile care ne-au macinat tineretile. Pentru o parte, interesul, curiozitatea si placerea s-au transformat in profesii si iata cum, asistam astazi la un numar din ce in ce mai mare de consultanti, de psihologi ori de coach.

Dar, oare, stie toata lumea sa diferentieze intre aceste trei roluri / profesii diferite? Cum ne poate ajuta fiecare in drumul nostru catre prosperitate?! 

Bineinteles, ca in orice meserie, de la cea de preot, pana la profesor, doctor sau bucatar sef exista oameni in partea superioara a clasamentului (experti, oameni cu vocatie) precum si oameni aflati la capatul celalalt al clasamentului (mediocri sau categoria "merge si asa"), adica acele persoane care au obtinut o diploma, adica au obtinut punctajul minim necesar pentru a primi certificarea necesara. insa, nu s-au stresat foarte tare. Indubitabil, vor fi diferente enorme intre cele doua categorii de oameni si, dorinta noastra va fi intotdeauna sa mergem la cei mai buni in meseria lor, nu la cei mai slabi.

La fel si in aceste trei meserii: consultant, psiholog, coach vor exista aceleasi tipare: profesionisti cu rezultate performante, care isi aloca foarte mult cercetarii, implementarii de metode noi astfel incat sa livreze intotdeauna cel mai bun serviciu ori produs. Castigurile financiare vor fi intotdeauna direct proportionale cu acest nivel de implicare. Mediocrii, isi vor face datoria si cam atat, fara prea multa curiozitate, pasiune si determinare de merge "the extra mile". A invatat el ca boala x se trateaza cu pastila y? Atunci aia e, reteta e clara, nu mai incercam o abordare holistica a problemei. 

Nu mai continui, sunt convinsa ca ati prins ideea. Dar cum facem alegerea, totusi? Sa le luam pe rand.


CONSULTANT ul este un fel de subject matter expert, o persoana care cunoaste atat teoria cat si practica pe domeniul in care activeaza. Ne reamintim de clasificarea acestora in oameni cu vocatie si mediocri, da?! Imaginati-va ca vreti sa faceti un proiect cu foncuri europene, de exemplu. O idee buna poate fi sa alegem un consultant pe asa ceva, unul care a facut inainte sute de proiecte, care a scris, dezvoltat si implementat cu clientii sai sute de idei de proiecte. Consultantul iti poate face recomandari la care nu te-ai fi putut gandi individual, si poate fi alaturi de tine pe toata durata derularii ideii de afaceri, astfel ca tu sa simti ca ai, intr-adevar, un partener de incredere. Evident, poti face si singur, daca ai timpul, cunostintele si abilitatile de a invata sa scrii un proiect, dar nu despre asta vorbim.

Binainteles, poti fi de acord sau nu cu acest consultant, este decizia ta ce faci mai departe. Poti primi solutia sau solutiile oferite sau le poti refuza / neimplementa. Responsabilitatea e la tine intotdeauna. Treci prin filtrul personal orice si decizi daca bateti palma. 

PSIHOLOG, acea meserie atat de straina si inca tabu romanilor, este recunoscut ca "cel care trateaza nebunii" :))) Asa ceva... Sunt curioasa, daca s-ar face un sondaj in care sa-i intrebam pe oameni daca au sau nu au nevoie de un psiholog, ori daca au fost vreodata la psiholog, care ar fi rezultatele. 

Revenind, psihologul are rolul de a trata fiinta noastra din trecut, acel elefant de care vorbeste Paul Olteanu in podcasturile sale. Trairile din copilarie, bune sau rele (de obicei, rele) la care am avut niste reactii foarte puternice care s-au transformat in tipare de comportament actuale. Astfel ca ajungem adulti si nu ne dam seama de ce intram in acelasi timp de relatii toxice, avem aceleasi obiceiuri care ne saboteaza, indiferent de cata dezvoltare personala citim si exemplele pot continua.

Psihologul are metodele sale de a te asculta si ghida in drumul catre scoaterea la iveala a problemelor si tratarea lor. Indraznesc sa arunc o estimare. Generatia mea, 35-45 de ani, sunt exact acei oameni unde mamele se intorceau la munca la trei luni dupa nastere, multi copii fiind dusi pe la bunici, unii chiar departe de casa, ceea ce imi spune ca sunt niste traume emotionale importante la adultii de azi. Daca mai adaugi la asta si ceva alcoolism ori alte dependente ale parintilor nostri, sau absenta emotionala, poate ca nu ar trebui sa ne mire ca am trecut prin episoade de tristeti profunde pana la varsta de 35-40 de ani. Bineinteles, sunt observatii personale, pe principiul cauza-efect, al celor cu care am interactionat de-a lungul timpului. Cum se simte omul acum? (efectul) Cum a trait omul pana in acest moment? (cauza). De fiecare data, exista o cauza pentru efect, e un principiu universal, aplicabil in orice.

Umbla o vorba prin sat, la un moment dat: "e bine sa nu dezgropam trecutul". As zice sa o facem, totusi, cu scopul de a rezolva acel trecut, odata pentru totdeauna, inainte sa il inchidem si arhiva. Pentru ca o alta vorba completeaza ca "istoria se repeta". Ori, daca tu nu cunosti istoria, nu vei sti cum sa te pregatesti pentru viitor. Si, sa ne reamintim ca aici suntem pe frecventa "the best way to predict the future is to invent it".

COACH.  Una dintre cele mai moderne ocupatii, ocupatie care, bineinteles, si-a capatat si ea mediocrii sai ceea ce a facut ca meseria sa pice in derizoriu. Lucru foarte grav. Daca psihologul trateaza trecutul, coach-ul este acea persoana care se ocupa de prezent in vederea rezolvarii unui obiectiv personal. Este un ghid, un indrumator, te ghideaza pentru ca tu sa actionezi conform obiectivelor tale. Nu iti va da niciodata solutii ci va aprinde lumina in mintea ta, ca tu sa vezi solutiile singur si de acolo sa structurati impreuna calea de rezolvare ori planul de lucru.

Si daca nu-mi da solutii, ce rost mai are, nu?! E degeaba, ati putea zice. Well, nu va grabiti. Va spuneam aici ca traim in cea mai prolifica perioada din punct de vedere informational. Ceea ce e minunat, asa cum e si foarte rau in acelasi timp. Ca in orice negru e si alb la fel cum in orice alb e si negru. Depinde cum e folosit. Gigantul flux informational care vine catre noi zilnic din social media, ne inunda mintea, lasand foarte putina vointa pentru lucrurile cu adevarat importante. 

Imaginati-va o zi in care va treziti si stati vreo 30 min pe telefon, scrolland de zor. Apoi mergeti in trafic unde alti oameni (care nu merg la psiholog) va sicaneaza in trafic, facandu-va viata amara. Ajungeti la birou unde intampinati deadline-uri sau un sef care tocmai ce-a aflat ca sotia il inseala gaseste util sa fie zmeu cu tine. Apoi, ajungeti acasa prin acelasi trafic, cu aceeasi oameni, ca sa descoperi ca a spart copilul tableta si nu mai poate participa la scoala online. Si soacra tocmai ce-a intrat in spital in plina pandemie. 

Well, in acest moment as face o presupunere ca vointa dvs tocmai s-a epuizat. Simtiti ca o luati razna, ca ati castigat la loteria ghinionistilor si ca viata e de kko.Si asta e ziua 3650 nu prima. Adica, de vreo 10 ani, situatiile astea se cam repeta si nu vezi o scapare. Well, aici intra in rol un coach, care te poate ajuta sa organizezi un pic lucrurile, sa le vezi intr-o alta perspectiva, detasat, cu lumina aprinsa. Claritatea pe care o obtii este fantastica si nu-ti poti crede ochilor ca solutia a fost de fapt la tine tot timpul, doar ca ai fost prea ocupat (a se citi, minte neclara, obosita) sa o vezi.

Acum, sa luam un exemplu practic. Sa zicem ca vrei mai multe informatii despre cum sa-ti cresti averea personala. Cum faci? La care dintre cei trei mergi? Un psiholog te poate ajuta sa intelegi ce anume din sinele tau anterior nu a reusit deja sa detina aceasta avere pe care ti-o doresti cu amploare. Coachul poate ghida impreuna cu tine planul de actiune pentru a ajunge la averea dorita. Iar consultantul ofera un ajutor tintit pe un anumit domeniu, sa spunem investitiile in cripto sau piata de capital. 

Personal, am fost si voi continua sa apelez la toate cele trei meserii, de fiecare data cand voi avea nevoie. La randul meu, sunt consultant sau profesor de educatie financiara de 5 ani, deci am o expertiza in managementul finantelor personale, am si o certificare/atestat de COACH obtinut la scoala Pleiade, de acum 3 ani. Asta inseamna ca pot fi indrumatorul tau in identificarea si realizarea unui obiectiv. Sunt cea mai buna din domeniul meu sau o mediocra? Cred ca aici ii las pe clientii mei sa decida si sa ma evalueze. 

Important e ca tu, cel care esti in cautari, sa-ti deschizi ochii, sa ciulesti urechile bine si sa iei aceasta informatie ca pe o motivatie de a cauta mai multe si de a alege in cunostinta de cauza. Pentru ca doar asa, esti mai aproape de visul tau.


Adriana,

Consultant / Coach / Antrenor de prosperitate :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu