vineri, 1 decembrie 2017

Ce imi doresc eu, de ziua nationala


Fara televizor in preajma de ceva ani de zile, nu mai stiu cum isi petrec conationalii mei aceasta zi. Am o vaga banuiala ca, majoritatea dintre ei, tot in parade militare si celebrele targuri cu sarmalute sau fasole cu carnati. Nu ca as avea ceva impotriva lor, ma gandesc ca parca nu doar despre asta e vorba. Singurele emisiuni pe care imi facea placere sa le urmaresc pe vremea TV-ului erau cele in care se reliefau diversi romani care au reusit sa se remarce prin efort sustinut si perseverenta, reusind sa se transforme atat pe ei cat si mediul in care activau.

Cumva, acele performante individuale m-au urmarit de-a lungul timpului si m-au facut sa imi doresc ca, la un moment dat, sa am ce asterne pe tapet si eu, sa fac si eu in jurul meu o lume mai buna. Vestea buna e ca am inceput, odata cu alergarea. Vestea provocatoare e ca drumul asta nu se opreste vreodata si cat voi trai, voi cauta sa fac asta cu toata forta, determinarea si patima de care voi fi in stare.

Ca tot e sarbatoare, m-am gandit sa astern pe aceste file virtuale ce as dori eu romanilor de ziua noastra, un "la multi ani" la care ajungem prin:

SANATATE. Educatie in sanatate. Una dintre cele mai uzitate urari din zilele noastre. Dar oare, cati luam in serios ceea ce transmitem?! Asadar, doresc romanilor sa acorde o atentie deosebita propriului organism, sa mearga anual la analize, pentru verificarea celor mai importanti indicatori si bunei functionari a organismului.

La mine, acest capitol e programat in fiecare ianuarie si ca procesul sa mearga cat mai lin, imi fac programari cu 1-3 luni inainte, in functie de cat de accesibil e programul medicilor. In felul acesta, stiu daca comportamentul din anul precedent a fost ok sau nu, in cea din urma situatie putand actiona din timp. Ca urmare a unor analize periodice de verificare, mi-am diagnosticat la timp o boala autoimuna (tiroidita, in 2008) de care am reusit sa ma vindec in 2 ani de tratament. Si multe altele identificate in faze incipiente si rezolvate rapid.

Lucrand in grupul BCR, printre beneficii exista si o asigurare medicala inclusa, ceea ce face ca majoritatea analizelor uzuale sa fie acoperite, insa, mai exista si varianta (tot gratuita) obtinerii de trimiteri de la medicul de familie si programari in spital, chiar daca, sistemul public pare de evitat in ultima perioada. Cred ca sunt exceptii si exceptii si as prefera, totusi, intre a pierde cateva zile pe investigatii si a pierde zile pe internari sau interventii, as alege primul caz. De asemenea, clinicile private ofera si varianta unor abonamente pentru grupuri mai mici de oameni, situatie in care puteti cere o oferta in numele unui grup format din intreaga familie & prieteni, astfel incat costul anual sa fie unul accesibil.

De analizat, eu o fac integral, cu analize sange, EKG inima, plamani, abdomen superior si inferior, tiroida, gineco, stomato, control ochi, RMN genunghi, coate si orice mai da semne de oboseala ca urmare a efortului depus in antrenamente etc

MISCARE. Evident, intra tot in sanatate dar parca i-as acorda o atentie speciala, ca prea e importanta. Nu subestimati puterea celor 30 min miscare in fiecare zi, vorba promo-ului de la TV. Aici, intra orice forma de sport agreati si va face placere ori simplul mers pe jos activ. Diferenta fata de plimbare fiind posibilitatea de a transpira in timpul mersului, deci, o doza suplimentara de efort. Miscarea ajuta la oxigenarea creierului, ajuta inima si circulatia sangelui si este sportul care pune in functiune cele mai multe grupe de muschi din cele 650 pe care le avem in total in corp. Credeti-ma, in fiecare saptamana am doua sesiuni de exercitii stabilitate corp si de fiecare data plecam de acolo cu febra in muschi. semn ca sunt atatia muschi neutilizati in organism si, cum toate au un rost, neutilizarea lor atrage dupa sine dureri si, mai tarziu, boli. Pe care, majoritatea incep sa le experimenteze cu inaintarea in varsta.

In plus, petrecem ore in sir sezand (la un birou, in mijloace de transport in comun, pe canapea etc) fapt care scurteaza muschii spatelui si ne creeaza contracturi si apoi dureri lombare (intrebati pe cei care lucreaza ca soferi). 30 min de mers activ + 30 min stretching / pilates / yoga sau orice forma de alungire / revenire a muschilor, va va ajuta sa capatati energie iar de aici, posibilitatile sunt nelimitate.

BANI. Educatie financiara. Daca suntem sanatosi si avem si energie, deja lucrurile sunt pe un fagas foarte bun. Sa recunoastem, totusi, avem nevoie sa ne implinim cele 6 nevoi principale: de la siguranta si pana la varietate, importanta, conexiune, crestere si contributie. Pentru absolut toate, avem nevoie de bani. Cand avem doar pentru nevoile de baza, cum sa-ti mai stea gandul la conexiune ori crestere?! Romania e pe locul 122 din 144 in ceea ce priveste notiunile de educatie financiara iar asta se vede in orice facem. Lipsa banilor este una din principalele motive de cearta in familiile din Romania si asta pentru ca nu avem o cultura a lor. Cum ii castigam, cum ii gestionam, cum ii planificam pentru cheltuieli viitoare. Recomand cartile, articolele si oamenii care va pot ajuta cu sfaturi / idei despre cum sa cresteti averea personala. Cautati un mentor si oferiti-va sprijinul in a oferi ceva la schimb (munca voluntara, sprijin cu alte servicii) daca nu va permiteti un mentorat. Va merita investitia, credeti-ma.

Vreti sa incepeti de undeva, BCR are un program gratuit de educatie financiara, tot ce trebuie sa faceti este sa va adresati unei unitati din orasul vostru pentru a va inscrie. Este initiativa de responsabilitate sociala, asadar, e o oferta fara stelute si fara vanzare de produse. Nu e nimeni platit in plus ca ofera acest seminar. Just try it :)

CARTI.  Cred ca cei mai multi bani i-am dat (si) anul acesta pe carti si cursuri de dezvoltare. Intotdeauna, investitia in educatie este cea mai buna investitie. Cateva site-uri pe internet pozitioneaza Romania pe ultimul loc in Europa la numarul de carti citite intr-un an, printre ultimile tari, la nivel mondial.

De ce sa citim?! Pentru ca ne dezvolta curiozitatea, pentru ca ne ajuta sinapsele, pentru ca ne dezvolta cultura generala, respectiv, vocabularul. Atunci cand avem un vocabular bogat, vom fi in stare sa comunicam mai usor cu ceilalti (familie, prieteni, colegi, angajati, superiori, recrutori etc). Lucrez in service clienti si discut cu sute de oameni intr-o luna. Este incredibil cati oameni nu reusesc sa transmita ceea ce doresc de fapt, cati oameni au o reala problema atunci cand trebuie sa-si ceara drepturile ori sa-si onoreze obligatiile... Putem citi despre organismul propriu, alte lumi, dezvoltare personala, putem invata limbi straine, putem initia sau creste afaceri. Avem acces la o lume intreaga si, intotdeauna, informatia e putere.

IMPLICARE. Nu, in ultimul rand, de ziua nationala, imi doresc romani mai implicati in tot ceea ce-i inconjoara. Fie ca vorbim de propria familie, de scara blocului, de ceilalti din trafic, de restul celor din mijlocul de transport in comun, de sarcinile de serviciu, de cei fara adapost, de animale, de natura etc. Mai multa prezenta si mai putina superficialitate, mai multa empatie si mai putina indiferenta, mai multa cunoastere si mai putina ignoranta. Evident, mai mult zambet si mai putina incrancenare!

Suntem o mana de oameni, avem o tara frumoasa, putem sa continuam la fel ca in ultimii 27 ani sau putem face o resetare, pentru binele nostru, al tuturor. Voi alegeti!

La multi ani, romani, oriunde v-ati afla!

Adriana,
cea naiv de increzatoare in posibilitatile nebanuite ale puterii umane





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu